Strucla makowa II / Poppy strudel


Zwykle używam domowej masy makowej, ponieważ zwyczajnie jest lepsza od kupnej. Tym razem poszłam jednak na łatwiznę i zrobiłam struclę z gotową masą makową z bakaliami. Postanowiłam jednak dodać jeszcze trochę skórki z pomarańczy i migdałów. Cóż, masa makowa nie jest do końca taka, jakbym chciała, ale każdy może użyć innej, a ciasto jest bardzo dobre : )

Składniki:

– na ciasto:
250 g mąki
20 g drożdży
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
1 jajko
80 g masła
szczypta soli
gotowa masa makowa lub zrobiona z tego przepisu

Jak zrobić?

1. Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
2. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i troszkę studzimy. Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej rozczyn. Dodajemy jajko, sól, masło i wyrabiamy ciasto.
3. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą makową, zostawiając z trzech stron po 3 cm ciasta (aby się potem skleiło). Zaczynamy zwijać od wysmarowanego boku. Zawijamy boki do dołu.
Najlepiej jest struclę zwijać na papierze wysmarowanym delikatnie olejem. Można wtedy ciągnąc papier bez większego kłopotu zwinąć ciasto. Strucla powinna być zawinięta w papier tak, aby miała trochę (nie za dużo) luzu i mogła spokojnie wyrosnąć.
4. Ciasto ostrożnie przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 30 minut. Ciasto lukrujemy i posypujemy migdałami lub skórką z pomarańczy.
Smacznego : )

 

 

Jedna myśl w temacie “Strucla makowa II / Poppy strudel

Dodaj komentarz