Tarta czekoladowo-kawowa na herbatnikowym spodzie / Chocolate-coffee tart on the biscuit bottom


Poszperałam troszkę w internecie, pooglądałam przepisy i w końcu powstała ta oto czekoladowa tarta. Jest bardzo słodka. Idealnie pasuje do kawy, jednak nie da się jej zjeść za dużo. I nie ma co ukrywać, to bomba kaloryczna… ale jaka dobra : )

Składniki: (średnica: 26 cm)

– spód:
400 g pełnoziarnistych herbatników
200 g masła
skórka z połowy cytryny

– masa kajmakowa z czekoladą:
300 ml kajmaku
100 g gorzkiej czekolady

– masa czekoladowo-kawowa:
3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
300 ml schłodzonej kremówki
250 g serka mascarpone
200 g czekolady (ja użyłam jedną gorzką i jedną mleczną)
2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić?

1. Spód do tarty
Rozpuszczamy masło, dokładnie kruszymy herbatniki i razem mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny. Formę smarujemy masłem i wykładamy ją herbatnikami dokładnie dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

2. Masa kajmakowa z czekoladą
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a potem łączymy z kajmakiem. Wykładamy na podpieczony spód (najlepiej od razu, aby całkowicie nie zgęstniało).

3. Masa czekoladowo-kawowa.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Można też włożyć do lodówki, aby się schłodziła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również odstawiamy do przestudzenia (trzeba jednak pilnować, aby nie zgęstniała). Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Dodajemy mascarpone i miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę i kawę. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na tartę i chowamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego : )

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s