Miodowe pierniczki


DSCF3912

Już najwyższy czas, aby Ci którzy się jeszcze za to nie zabrali, upiekli pierniczki! Ja też należę do tych osób. Niektórzy zrobili to pewnie już ze dwa tygodnie temu, ale ja ostatnio nie miałam za wiele czasu. Na szczęście przepis, którego używam już chyba trzeci rok, nie wymaga, aby pierniczki długo leżały. Są dobre praktycznie zaraz po upieczeniu, choć z czasem jeszcze trochę miękną i takie dla mnie są najlepsze. Przechowywać należy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki (ok. 5 blaszek):

1 kg mąki + mąka do podsypywania ciasta (dość dużo)
2 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
125 g margaryny
800 g miodu

Jak zrobić?

Do dużej miski (najwygodniej będzie w takiej z dużym płaskim dnem) wsypujemy mąkę i sodę. W garnuszku rozpuszczamy margarynę, miód, przyprawę do piernika i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia, a potem wciąż gorące wlewamy do mąki. Dokładnie mieszamy. Gdy masa przestygnie dodajemy cukier i jajka. Mieszamy łyżką, a potem dokładnie wygniatamy ciasto. Konieczne będzie podsypywanie mąką do momentu, aż ciasto będzie lekko twarde. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (cieńsze będą twardsze) i foremkami wycinamy dowolne kształty.

Pieczemy w 150°C przez ok. 15 minut. Na początku pierniczki będą miękkie, ale po ostygnięciu stwardnieją. Dekorować najlepiej kilka dni po upieczeniu. Nadają się do jedzenia od razu, jednak z czasem stają się miększe.

Smacznego!

DSCF3915

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s