Tarta dyniowa z bezą szwajcarską


DSCF3881

Ten tydzień był dla mnie tak męczący, że od niedzieli nie byłam w stanie nawet przygotować dzisiejszego wpisu. Na szczęście kończący się tydzień pozwolił mi na zajęcie się ciekawszymi sprawami…
W zeszły weekend upiekłam bardzo słodką, ale i smaczną tartę dyniową. Ta słodycz pochodzi głównie z mojej ulubionej części tej tarty, czyli bezy szwajcarskiej. Jej smak jest cudowny, a wykonanie proste, choć trochę czasochłonne. Warto jednak postać chwilkę przy mikserze :)

Przepis z małymi zmianami znalazłam na stronie Pretty Baked.

 Składniki (forma do tarty ok. 26 cm):

– spód:
250 g herbatników zbożowych
120 g roztopionego masła
pół łyżeczki cynamonu

– masa dyniowa
200 g serka śmietankowego (temp. pokojowa)
115 g cukru
2 łyżki śmietanki kremówki
jajko (temp. pokojowa)
przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 imbiru, 1/4 mielonych goździków, 1/4 gałki muszkatołowej

– beza szwajcarska:
3 białka
150 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego

Jak zrobić?

 1. Ciasteczkowy spód

Masło rozpuszczamy. Dodajemy do bardzo drobno pokruszonych herbatników z cynamonem. Dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dokładnie boki i dno formy. Odstawiamy do lodówki.

2. Masa dyniowa

Serek miksujemy z cukrem i śmietanką kremówką. Dodajemy jajko, przyprawy i puree z dyni. Dalej miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut (190°C ).

3. Miskę z białkami i cukrem ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru i zdejmujemy znad gorącej kąpieli. Teraz białka ubijamy aż białka całkowicie ostygną a spód miski będzie chłodny. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskamy na upieczoną tartę (tak jak na zdjęciu poniżej). Przypalamy palnikiem do creme brulee lub wstawiamy na chwilkę do piekarnika.

Smacznego!

DSCF3862

DSCF3867

DSCF3869

DSCF3874

DSCF3876

Reklamy

2 thoughts on “Tarta dyniowa z bezą szwajcarską

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s