Wreszcie przyszedł czas na jedno z moich ulubionych ciast. Jest to właśnie śmietankowiec. Kiedy pojawia się na stole, mogłabym jeść jeden kawałek po drugim (na co oczywiście jednak nie mogę sobie pozwolić : ). Ciasto jest miękkie, delikatne i pewnie spodoba się fanom wiórków kokosowych : )
Składniki:
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
szczypta soli
1 margaryna
4 jajka
małe opakowanie proszku do pieczenia
1,2 l śmietany 18%
2 budynie śmietankowe bez cukru
100 g wiórków kokosowych
Jak zrobić?
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier. Siekamy z masłem i formujemy dołek na żółtka. Dodajemy je i szybko wyrabiamy ciasto. 1/3 zamrażamy, 2/3 chowamy do lodówki.
2. Z białek ubijamy sztywną pianę. Śmietanę miksujemy z cukrem. Dodajemy budynie – miksujemy, wiórki – miksujemy, pianę – i też miksujemy.
3. Ciasto wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy na nie masę śmietanową, a na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.
Smacznego !!!
Znam to ciasto pod nawą steropian, robię często – śmietanę zastępuje jogurtem np. o smaku brzoskwiniowym, dodaje brzoskwinie z puszki i wychodzi sernik brzoskwiniowy bez sera – PEWNIAK :) zapraszam do mnie: poezja-smakow.blogspot.com
PolubieniePolubienie
Hmmm… Brzmi bardzo ciekawie : )
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie ciasta!!
PolubieniePolubienie
Mmm, wygląda naprawdę smakowicie :)
PolubieniePolubienie
Dzięki : )
PolubieniePolubienie
No super tylko szkoda,że nie podano ilosci cukru jaką nalezy dodac do ciasta a ile do smietany. Brak tez informacji w jakiej temperaturze i jak dlugo piec. Moje ciasto wg tego przepisu siedzi juz w piekarniku, co do temp posilkowalam sie innymi przepisami na podobne ciasta- ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie….
PolubieniePolubienie