Kruche ciasteczka cynamonowe


DSCF3980

Dziś postanowiłam dodać przepis na bardzo smaczne kruche ciasteczka. Dla tych, którzy nie skończyli jeszcze przygotowywać prezentów, te ciasteczka mogą świetnie sprawdzić się jako mały dodatek do nich. Wystarczy ładnie zapakować i voilà : ) No i oczywiście są smaczne !

Składniki:

2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mielonych migdałów
łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki goździków

Składniki:

 1. Masło roztapiamy na wolnym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Wlewamy masło i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na ok. 1 godzinę.

2. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów (troszkę grubsze będą smaczniejsze niż cieniutkie talarki). Foremkami wycinamy dowolne kształty i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 11 minut. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Smacznego  !!!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s