Strucla z nadzieniem dyniowym


DSCF36433

Ten weekend i poprzedni spędziłam na tworzeniu wypieków dyniowych. Wreszcie udało mi się znaleźć przepisy godne powtórzenia. Dziś podzielę się przepisem na struclę. Jest pyszna, ale jak każde ciasto drożdżowe zajmuje trochę więcej czasu…

Składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany
100 g masła (w temp. pokojowej)
50 g drożdży
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego

nadzienie:
400 g puree z dyni
250 g suszonych moreli
2 łyżki cukru
sok z 1,5 cytryny
1/2 szklanki wody
przyprawa do piernika lub cynamon według uznania

+ rozkłócone jajko

Jak zrobić?

Foremki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. (Użyłam dwóch o wymiarach 10 x 25 cm, ale można też zrobić jedną struclę w większej foremce.)

1. Drożdże mieszamy ze śmietaną i łyżką cukru. Odstawiamy na 10 minut. Wszystkie składniki na ciasto (razem ze śmietaną) zagniatamy. Zostawiamy w misce przykrytej ścierką do podwojenia objętości.

2. Morele wkładamy do małego garnka (wcześniej należy je sparzyć wrzątkiem) dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę. Dusimy, aż część płynu odparuje. Zostawiamy do przestudzenia. Za pomocą blendera miksujemy morele. Dodajemy do nich puree z dyni i przyprawy (choć mnie smakuje i bez).

3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na dwa prostokąty ok. 20 x 30 cm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy struclę. Przekładamy do foremek i odstawiamy na ok. 30 minut.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 190°C przez 45 minut.

Smacznego!!! : )


DSCF3640

Reklamy

2 thoughts on “Strucla z nadzieniem dyniowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s