Szarlotka z porzeczkami i bezą


szarlotka11

 

Niedawno uzmysłowiłam sobie jak fajną rzeczą jest cofanie się i przypominanie zrobionych przez siebie wypieków. O niektórych deserach już dawno zapomniałam, bo zachwyciły mnie tymczasowo, a później zostały zepchnięte na dalszy plan przez kolejne… Ale dziś chciałam przedstawić następny przepis. : ) Tym razem będzie to szarlotka z porzeczkami i bezą. Tak naprawdę chciałam ją zrobić z malinami, ale okazało się, że wyczerpałam już wszystkie zapasy. Postawiłam więc na porzeczki… i wyszło super. Jeśli miałabym wybór i tak wybrałabym maliny (połączenie z jabłkiem jest obłędne) ale teraz wiem też, że kwaskowe porzeczki również świetnie pasują. Polecam wypróbować przepis! : )

Składniki (śr. 24 cm):

– spód:
160 g mąki pszennej
40 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g masła (z lodówki)
3 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu

– jabłka:
1 kg jabłek (najlepsze będą renety)
50 g cukru
110 g mrożonych czerwonych porzeczek

– beza:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 Jak zrobić?

1. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy cukier (+ cukier waniliowy), proszek do pieczenia i cynamon – mieszamy. Dodajemy zimne masło i rozcieramy ręcznie do uzyskania drobnych okruszków. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i chowamy do lodówki.

2. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Pokrojone wrzucamy na patelkę, dodajemy cukier i smażymy około 10 minut, aż będą miękkie.

Ustawiamy piekarnik  na 180°.

Ciasto wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy i na wysokość około 2 cm. Dziurkujemy widelcem i wypełniamy jabłkami. Posypujemy porzeczkami. Pieczemy ok. 25 minut.

3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (w trakcie pieczenia spodu). Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wciąż miksując dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie bezę. Wstawiamy z powrotem na około 20 minut.

szarlotka1

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s