Masa makowa / Poppy mass


Niestety nie mogę umieścić tutaj zdjęcia, ponieważ (przyznam się) zapomniałam o nim… :)
Bardzo dobra masa, wiele razy używana w moim domu do makowców i innych wypieków. Aby uprościć sobie pracę można użyć maku zmielonego.

Składniki:

400 g umytego maku
0,5 l mleka
0,5 l wody
150 g masła
3/4 szklanki miodu pszczelego
laska wanilii
100 g delikatnie posiekanych migdałów (lub orzechów)
150 g sparzonych rodzynek
0,5 filiżanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
kieliszek rumu

Jak zrobić?

1. Mleko i wodę gotujemy. Powinno delikatnie bulgotać, i wtedy dodajemy mak. Mieszamy chwilkę i zostawiamy na małym ogniu na 30 min. Po odsączeniu, mak mielimy (na sitku o najmniejszych oczkach) 3-4 razy.

2. W rondelku rozpuszczamy masło, miód, dodajemy drobniutko utłuczoną laskę wanilii, migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową. Teraz dodajemy mak i przesmażamy go z podanymi składnikami przez 15 minut często mieszając, aby uniknąć przypalenia.

3. Żółtka ucieramy z cukrem i w osobnej misce z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do nieco ochłodzonej masy. Na końcu dodajemy kieliszek rumu i dokładnie mieszamy.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s