Ciasteczka latte z orzechami laskowymi posmakują amatorom kawy. Delikatni kawowy smak przełamany kawałkami orzechów. Zamiast nich można tez użyć czekolady, choć mnie się takie podobają. Dla wzmocnienia kawowego smaku można dodać 1 łyżeczkę kawy więcej.
Składniki:
200 g masła
2 jajka
1/5 szklanki mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki brązowego cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 100 g orzechów włoskich (można dodać według uznania)
Jak zrobić?
1. Mleko podgrzewamy w małym garnuszku. Gdy się zagotuje, dosypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy, do połączenia. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jajka (po jednym). Wlewamy przestudzone mleko i miksujemy do połączenia. Po trochu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy odrobinę rozdrabniamy (u mnie na połowę) i również dodajemy do masy.
3. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (najlepiej robić to mokrymi rękami, bo ciasto mocno się lepi). Pieczemy około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego ! ! !
Mmm, to zdecydowanie moje smaki :)
PolubieniePolubienie
Bardzo mnie to cieszy : )
PolubieniePolubienie