Ciasto „pleśniak” z jabłkami


DSCF3703

„Pleśniak” to ciasto, które gości na moim stole od kiedy pamiętam. Jest smaczne, delikatne, świetnie pasuje tu piana z białek. Tym razem zapomniałam do części ciasta dodać kakao, a potem zetrzeć na wierzch, dlatego straciło trochę na efekcie wizualnym, ale wciąż jest pyszne. Polecam spróbować samemu i ocenić : )

Składniki:

-ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
1 kostka margaryny – 250 g
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao

-jabłka:
około 700 g jabłek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych (użyłam renet)*
3 łyżki brązowego cukru (mniej lub więcej w zależności od smaku jabłek)

-na wierzch:
5 białek
1 szklanka cukru

*można też użyć gotowego przecieru jabłkowego

Jak zrobić?

Blachę o wymiarach ok. 26 x 36 cm  wykładamy papierem do pieczenia.

1. Mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę. Dodajemy cukier i margarynę i siekamy. Formujemy kopczyk, robimy mały dołek i dodajemy żółtka. Łączymy za pomocą szpatułki, a potem szybko zagniatamy ciasto.

2. 2/3 ciasta chowamy do lodówki na 30 minut, a potem wykładamy na blachę. 1/3 dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao. Obie części chowamy do zamrażarki.

3. Jabłka wrzucamy na patelkę, dodajemy brązowy cukier  i smażymy kilka minut, aż będą miękkie. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

4. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier.

5. Jabłka wykładamy na ciasto. Na nie ścieramy zamrożone jasne ciasto. Wykładamy pianę z białek i ścieramy kakaowe ciasto.

Pieczemy w 180°C około 45 minut.

Smacznego!

DSCF3712

DSCF3711

Reklamy

One thought on “Ciasto „pleśniak” z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s