Tiramisu


DSCF3209

Przepis na to tiramisu widziałam w jednym z programów kulinarnych. Od razu mi się spodobał i wiedziałam, że muszę go wypróbować. Robiłam już  z galaretką, raz bez i z różnymi ilościami składników. Co do galaretki niestety każdy musi wypróbować sam, gdyż ja nie jestem zwolenniczką bardzo kawowych smaków, jak również przeszkadza mi ta konsystencja galaretki w środku tak delikatnego deseru.  Ktoś inny z kolei mógłby uznać, że galaretka w zabawny sposób zmienia ten deser. Niestety nie ja.
Ciasto jest bardzo delikatne i… pyszne, wspaniałe, wyśmienite. Najlepszy jest oczywiście krem. Kiedyś używałam kremu z torebki, dodając do niego mascarpone i byłam z niego zadowolona. Dopóki nie spróbowałam czegoś lepszego…

Kilka uwag:
1. Biszkopt pieczemy bez dodania proszku do pieczenia.
2. Do przygotowywania tiramisu lub tortu ponczowego, na każde pół kilograma biszkoptu potrzeba pół kilograma ponczu. W ten sposób uzyska się miękkie i wilgotne ciasto.
3. Tiramisu nie spożywamy zaraz po przygotowaniu. Powinno poleżeć w lodówce co najmniej kilka godzin.

Składniki (forma 23 x 30 cm):

– biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
2 duże łyżki cukru
200 g mąki

– krem:
200 g serka mascarpone
200 g kremówki
80 g cukru
2 jajka (do uzyskania bardziej zwartej konsystencji należy użyć samych żółtek)

– poncz
mocna kawa (powinno jej być tyle, ile waży upieczony biszkopt*)
skórka z 2 cytryn

-galaretka kawowo-cytrynowa:
2 galaretki cytrynowe
2 filiżanki kawy

*Przed przelaniem ciasta do formy należy ją zważyć. Następnie ważymy ciasto w formie po upieczeniu i odejmujemy pierwszą wartość od drugiej. Uzyskana wartość to ilość kawy (w gramach), jaką powinniśmy przygotować.

Jak zrobić?

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy szczyptę soli i 1/3 cukru. Ubijamy. W trakcie ubijania dodajemy w 2 porcjach cukier. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Można dokładniej wymieszać łopatką. Również za jej pomocą wmieszamy mąkę. Masę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej (do wysokości około 1 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.

2. Poncz: Do kawy dodajemy skórkę z cytryny. Zostawiamy na 5 minut, a później przecedzamy.

3. Krem mascarpone: Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski (nie mieszamy) i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można to zrobić wieczorem i zostawić na całą noc).

4. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika możemy go wyrównać za pomocą, np. przykrywki od słoika. Delikatnie dociskamy nią biszkopt. Pozostawiamy go do ostygnięcia.

5. Galaretka: Do galaretki cytrynowej (prawie zastygniętej) dodajemy kawę i dokładnie mieszamy.

6. Biszkopt nasączamy ponczem za pomocą pędzelka. W ten sposób wylewamy na biszkopt cały poncz.

7. Na biszkopt wykładamy 0,5 cm galaretki.

8. Krem wyjmujemy z lodówki. Dokładnie go miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na przygotowany biszkopt z galaretką. Warstwa kremu powinna być mniej więcej tej samej grubości co biszkopt.

9. Na wierzch ścieramy trochę mlecznej czekolady. Posypujemy odrobiną cukru pudru i kakao*. Na końcu możemy jeszcze zetrzeć skórkę cytryny.

Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

*Cukier puder zapobiegnie wchłonięciu wilgoci przez kakao.

Smacznego!!!

DSCF3210

 

Moja ulubiona wersja tego deseru opiera się na czekoladowych foremkach : )

 

DSCF3227

Reklamy

2 thoughts on “Tiramisu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s