Paluchy z serem


DSCF3177

Te paluchy znalazłam kiedyś na blogu Moje Wypieki. Teraz, gdy mam pod ręką ciasto francuskie robię właśnie je. Są idealne jako przekąska. Można w środek włożyć również kawałek cienko krojonego boczku (kiedyś próbowałam) i będzie jeszcze lepsze : ) Gwarantuję. Niestety jednak paluchy najlepiej smakują pierwszego dnia, ale drugiego też można je jeść.

Uwaga: Paluchy należy przygotowywać szybko (dlatego ser ścieramy przed przystąpieniem do pracy), ponieważ ciasto francuskie w temperaturze pokojowej, a latem w domu jest jeszcze cieplej, robi cię miękkie i ciężko będzie je zwijać.

Składniki (około 20 paluchów):

2 opakowania ciasta francuskiego (275 g)*
1 jajko rozkłócone
150-200 g sera żółtego
sól
papryka mielona słodka lub ostra

*Do ostatniej chwili przechowujemy w lodówce!

Jak zrobić?

1. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Można też na dużych, ale ciężej się rozkłada na cieście i więcej trzeba go zużyć.

2. Z lodówki wyjmujemy jedno opakowanie ciasta i rozkładamy ja na blacie stołu. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy połową sera. Dodajemy trochę soli i papryki i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. Ponownie smarujemy jajkiem i posypujemy serem i przyprawami. Lekko przyciskamy całe ciasto, aby się lepiej skleiło.

3. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski o grubości około 1 cm wzdłuż krótszego boku. Paski zwijamy łapiąc za dwa końce i skręcając w przeciwnych kierunkach. Układamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210°C. Pieczemy 12-15 minut.

Smacznego!

 

DSCF3187

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s