Chałka z dżemem / Jam challah


DSCF2567

Zawsze lubiłam chałkę. Najlepiej taką posmarowaną dżemem, ale bez też była dobra :) Teraz znalazłam przepis na chałkę z dżemem i pomyślałam, że to świetny pomysł. Jest smaczna, ja nie muszę już jej dodatkowo niczym smarować i świetnie nadaje się nawet na śniadanie. Spodobała się nie tylko mi, więc myślę, że i Wam się spodoba.

Składniki:

-ciasto:
200 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
500 g mąki
50 g cukru
sól
1 jajko
50 g masła

– nadzienie:
1 słoik dżemu truskawkowego (około 350 g)

– wykończenie:
1 jajko
1-2 łyżeczki brązowego cukru

Jak zrobić?

1. Z drożdży robimy rozczyn: ucieramy je z łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki i trochę mleka, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 20 minut. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.

2. Resztę mąki i cukru wsypujemy do większej miski. Dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajko. Wlewamy pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 minut (aż podwoi objętość).

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na prostokąty (mniej więcej 20 x 70 cm). Smarujemy je dżemem tak, aby z każdej strony były 2 cm nieposmarowanego ciasta. Prostokąty przecinamy wzdłuż, tak aby każda część miała 3 boki nieposmarowane dżemem. Zwijamy je zaczynając od posmarowanej strony. Aby je dobrze skleić możemy boki posmarować rozkłóconym jajkiem. Końce rulonów zlepiamy.

4. Rulony układamy tak aby ułożyły krzyż: dwa rulony zlepiamy końcami i na nie układamy prostopadle pozostałe dwa, również zlepione końcami. Zaczynając od tych pod spodem, prawy przekładamy na drugą stronę i to samo robimy z lewym (jak na zdjęciu poniżej). Następnie górny rulon przekładamy na dół a dolny do góry. Robimy tak na zmianę, aż dojdziemy do końca rulonów. Zlepiamy je ze sobą. Chałkę przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut, aby podrosła.
DSCF2566
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. wkładamy ją do piekarnika na około 25 minut. Jeśli wierzch wcześniej wystarczająco ściemnieje, można przykryć ją folią aluminiową.

Smacznego!!!

DSCF2570

Reklamy

3 thoughts on “Chałka z dżemem / Jam challah

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s