Blok czekoladowy / Block of chocolate


Nie wiem ile razy już robiłam ten blok z moimi rodzicami. Jest naprawdę dobry, a dowolnie dobierając bakalie można zupełnie zmienić jego smak. Najlepiej jest robić z czyjąś pomocą, ponieważ bardzo ciężko jest dobrze rozmieszać masę. Dobrze jeśli ktoś trzyma miskę, a druga osoba macha łyżką : )

Składniki:

1 mleko w proszku (500 g)
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki wody
1 puszka krówki
bakalie
herbatniki

Jak zrobić?

1. W dużym garnku gotujemy wodę z margaryną. Dodajemy cukier. Zdejmujemy z ognia i od razu po trochu dodajemy mleko, dokładnie mieszając. Dodajemy masę krówkową. Jeśli będzie tak gęste, że nie da się wymieszać, można dolać jeszcze trochę gorącej wody. Na końcu dodajemy bakalie i pokruszone herbatniki.
2. Masę przekładamy do formy (ja wykładam ją dużym woreczkiem śniadaniowym, ponieważ łatwiej jest potem wyjąć blok). Odstawiamy, aż zrobi się twardy. Dobry blok nie powinien się rozpuszczać, przechowywany poza lodówką.
Reklamy

One thought on “Blok czekoladowy / Block of chocolate

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s