Pumpkin pie II


Pumpkin pie jest tradycyjnym słodkim deserem w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, przyrządzanym m.in. na Halloween. Mnie nie przeszkadza to jednak w upieczeniu go w marcu : ) W ciągu ostatnich pół roku bardzo polubiłam słodkości z dyni. Choć wcześniej, bardzo dziwiłam się słysząc o nich. Mają nietypowy smak. W przypadku babeczek i ciastek z poprzednich przepisów, gdybym sama ich nie upiekła, to nie zorientowałabym się, że w środku jest dynia…
Dziś już po raz drugi przedstawiam przepis na pumpkin pie (poprzedni przepis tutaj). Który lepszy? Nie mam pojęcia, trzeba wypróbować samemu. Jeśli chodzi o dodatek, nie ma znaczenia, czy to będzie zwykła bita śmietana (jak w tym przepisie), krem z mascarpone, czy lody waniliowe, ale zwyczajnie MUSI być.

Składniki na kruche ciasto (forma około 25 cm*):

250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
1-2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić?

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i cukier puder. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekamy chwilę z mąką. Formujemy kopczyk z dziurką, w którą wbijamy jajko. Szybko wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.

2. Ciasto wyjmujemy po min 30 minutach. Rozwałkowujemy je na stolnicy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika (200°C) na około 20 minut.
Często w przepisach podawane jest, aby obciążyć ciasto. Można (wtedy trzeba piec trochę czasu z i trochę bez), ale ja nigdy tego nie robię, ponieważ zwykle nie mam problemów z nadmiernym jego wyrastaniem

Składniki na masę dyniową:

2 1/2 szklanki puree z dyni
1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
2 jajka
1-2 łyżki cukru pudru
mielone przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków, 1/4 łyżeczki ziela angielskiego

I co dalej?

1. Puree, mleko, cukier i przyprawy łączymy ze sobą. Próbujemy, czy nie przydałoby się dodać jeszcze jakiejś przyprawy (powinno być czuć delikatny korzenny smak), lub więcej cukru. Dodajemy jajka i miksujemy.

2. Masę wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Mnie osobiście bardziej podoba się podany w ten sposób:

Reklamy

2 thoughts on “Pumpkin pie II

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s