Ciasteczka dyniowe / Pumpkin cookies


Dziś przepis na ciasteczka dyniowe. No cóż, wykorzystując ostatnio przepisy z dynią jako głównym składnikiem, przekonałam się, że w zasadzie mocno się one od siebie smakiem nie różnią. Nie mam więc w sumie za dużo do powiedzenia. Ciasteczka również są mięciutkie i bardzo smaczne. Myślę jednak, że jeśli miałabym ponownie wykorzystać któryś z ostatnich przepisów, to nie byłby to własnie ten. Niemniej jednak zachęcam do wypróbowania, bo warto.

Składniki:

2 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
115 g miękkiego masła
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka puree z dyni
1 jajko

Jak zrobić?

1. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na gładką puszystą masę i dodajemy dynię i jajko. Mieszamy. Teraz dodajemy suche składniki i znów dokładnie mieszamy.

2. Z masy łyżką formujemy (mniej więcej) kształty kulek. Moje były dość duże i wyszło ich około 20, ale można zrobić mniejsze (nawet polecam). Pomiędzy ciastkami zostawiamy odstępy. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 15-20 minut.

Smacznego  : )

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s