Ciasto dyniowe II / Pumpkin pie


Jak zapowiedziałam, dzisiaj kolejny przepis z dynią : ) To ciasto jest bardzo mięciutkie. Jakiś czas temu pojawił się już na moim blogu jeden przepis na ciasto dyniowe. To moim zdaniem jest jednak trochę lepsze (pomijając fakt, że zupełnie inne). Zachęcam do spróbowania : )

Składniki (forma ok. 20 x 10 cm.):

100 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki goździków
2 jajka
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny
60 g puree z dyni

Jak zrobić?

1. W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło i do lekko ostudzonego dodajemy cukier (+ cukier waniliowy) i przyprawy. Dodajemy puree, skórkę z cytryny i żółtka. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie mieszamy.

2. W osobnej misce ubijamy białka (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s