Babeczki dyniowe / Pumpkin muffins


Ostatnio zaczęłam bardzo dokładnie wypróżniać zamrażarkę i przypomniałam sobie o dyni, którą zamroziłam już kilka miesięcy temu. Postanowiłam, że należy ją wreszcie wykorzystać i tak oto tym postem zaczynam cztery dni, w ciągu których pokarzę wszystkie wykorzystane przeze mnie w ten weekend przepisy.
Tak więc dzisiaj zaczynam od babeczek dyniowych z orzechami włoskimi (oryginalny przepis znalazłam na stronie Skoraq cooks). Przyznam szczerze, że wszystkie ciasta dyniowe, poprzez dodanie przyprawy korzennej mają bardzo zbliżony smak. Te babeczki różnią się jednak przez dodanie orzechów. Ja powkładałam po kawałku w środek babeczek i posypałam nimi wierzch. Po skosztowaniu uznałam jednak, że mogłoby być ich więcej. A więc moja propozycja: drobno posiekane orzech wymieszać razem z ciastem.
Polecam wypróbować : )

Składniki (ok. 20 sztuk):

140 g miękkiego masła
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 szklanki maślanki (ew. 1/3 szklanki mleka)
ok. 1 1/4 szklanki puree z dyni
3/4 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2-3/4 szklanki cukru pudru i 1-2 łyżki gorącej wody
orzechy włoskie

Jak zrobić?

1. W jednej miseczce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika. W drugiej mieszamy puree z maślanką. W trzeciej (dużej) misce ucieramy masło. Dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż masa będzie puszysta, po czym dodajemy jajka (pojedynczo).

2. Do masy dodajemy na zmianę zawartość pozostałych dwóch misek (mąka-dynia-mąka-dynia-mąka) i dokładnie mieszamy. W tym momencie można dodać posiekane orzechy. Przekładamy do foremek napełniając je do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

3. Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą. Polewamy nim jeszcze ciepłe babeczki i od razu posypujemy orzechami.

Smacznego : )

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s