Babeczki marchewkowe / Carrot muffins


Obłędne. Babeczki marchewkowe zrobiłam pierwszy raz. Poprzednie ciasto marchewkowe było bardzo smaczne i można z niego również zrobić babeczki, ale postanowiłam wypróbować inny przepis i jestem nim zachwycona. Babeczki są mięciutkie i delikatne. Dla mnie lepsze z polewą, ale jak kto woli…

Składniki (ok. 12 babeczek):

1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 3 duże)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/4 szklanki maślanki (lub mleka)

Jak zrobić?

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce mieszamy starte marchewki, cukier, olej, jajka i maślankę. Powoli dosypujemy zawartość pierwszej miski i dokładnie mieszamy. Do foremek nakładamy równe porcje ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut, aż uzyskają złocistobrązowy kolor. Po upieczeniu zostawiamy w foremkach na 5 minut, a potem wyjmujemy. Możemy polać lukrem (cukier puder + odrobina gorącej wody) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Reklamy

One thought on “Babeczki marchewkowe / Carrot muffins

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s