Obłędne :) Muffinki z białą czekoladą i karmelizowanymi bananami znalazłam w książce White Plate (są w niej naprawdę fajne przepisy). Te babeczki robiłam już kilka razy. Wypróbowała również moja przyjaciółka i choć przygotowanie zajmuje ciut więcej czasu (ze względu na banany) to wszystkim smakuje, więc sądzę, że warto zrobić :) Kefir z przepisu zastąpiłam trochę mniejszą ilością mleka.
Najlepsze na ciepło!
Najlepsze na ciepło!
Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
100 g startej drobno białej czekolady
2 jajka
200 ml mleka (lub troszkę mniej)
120 g stopionego masła
1 banan (ok. 200 g) obrany i pokrojony na 12 kawałków
2 łyżeczki cukru do posypania muffinów
karmel:
20 g masła
50 g cukru
Jak zrobić?
1. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy do niego cukier. Cały czas mieszamy, aż do powstania karmelu (powinien być złotobrązowy). Dodajemy pokrojone banany, delikatni mieszamy, aby były całe w karmelu i smażymy minutę. Zdejmujemy z ognia
2. Do miski wsypujemy suche składniki (z czekoladą). W drugiej misce łączymy mleko z jajkami i masłem. Łączymy zawartość oby misek dokładnie mieszając.
3. 12 foremek do muffinów wypełniamy 2 łyżeczkami masy (każdą). Wkładamy po jednym kawałku banana i przykrywamy resztą masy. Posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C (na ostatnie 10 minut można zmniejszyć do 180°C) około 25-30 minut.
Smacznego!
Reklamy