Czekoladowe ciasto ucierane z malinami / Chocolate grated cake with raspberries


Nie wiem ile razy piekłam go od ostatniego lata. Przepis znalazłam w internecie, gdy pilnie szukałam czegoś prostego z malinami i od razu go polubiłam. Szybko się robi, pysznie smakuje. Trzeba tylko pilnować, aby boki za bardzo nie wyschły podczas pieczenia. Owoce mogą być świeże lub mrożone (tylko wyjęte tuż przed pieczeniem). Polecam wypróbować : )

Składniki (tortownica 26-28cm):

125 g  masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
4 jajka
niecała szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
maliny

Jak zrobić?

1. W misce ucieramy jajka z cukrem, aż się rozpuści. Na małym ogniu roztapiamy masło i po ostudzeniu dodajemy do jajek. Następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy.

2. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód tortownicy wykładamy papierem, natomiast boki mogą być wysmarowane masłem). Na wierzch układamy gęsto maliny (przy pieczeniu odstępy między nimi się zwiększą) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C przez około 40 minut. Dla pewności wkładamy patyczek między malinami mniej więcej po środku ciast i sprawdzamy czy jest suchy.

Smacznego!!!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s