Ciasto marchewkowe / Carrot cake


Delikatnie wilgotne z czekoladową polewą. To ciasto marchewkowe smakuje wspaniale. W sumie polewa nie jest konieczna, ale sądzę, że z nią smakuje najlepiej. Tego przepisu używam już kilka lat i jestem z niego zadowolona, choć pewnie powinnam szukać nowego… (chociażby po to, aby móc je porównać). W każdym razie teraz zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika
5-6 startych marchewek
polewa czekoladowa lub cukier puder

Jak zrobić?

1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem) i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy marchewki, dokładnie łączymy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut (patyczek włożony w ciasto powinien być suchy). Dekorujemy polewą lub po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Reklamy

One thought on “Ciasto marchewkowe / Carrot cake

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s