Krem wyszedł bardzo smaczny. Niedługo przedstawię przepis na babeczki z nim w roli głównej. Krem można przechowywać do 3 dni. Ze składników podanych w przepisie powstanie 1 filiżanka (ilość odpowiednia na 12 babeczek). Przepis pochodzi z książki Babeczki na słodko.
Składniki:
6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
1/2 filiżanki cukru
4 żółtka dużych jajek
szczypta soli
4 łyżki masła
2 łyżeczki drobno startej skórki z grejpfruta (tylko z kolorowej części)
Jak zrobić:
Sok z owoców, żółtka, cukier i sól podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż płyn stanie się na tyle gęsty, że będzie oblepiać łyżkę. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo powstaną grudki. Po zdjęciu masy z ognia dodajemy masło (po łyżce) i mieszamy, aż się rozpuści. Przez sitko przeciskamy masę do miski. Na końcu dodajemy skórkę z grejpfruta, mieszamy. Masę owijamy folią spożywczą (należy przycisnąć ją do powierzchni kremu, aby zapobiec powstawaniu skorupki) i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Reklamy