Krem grejpfrutowy / Grapefruit cream


Krem wyszedł bardzo smaczny. Niedługo przedstawię przepis na babeczki z nim w roli głównej. Krem można przechowywać do 3 dni. Ze składników podanych w przepisie powstanie 1 filiżanka (ilość odpowiednia na 12 babeczek). Przepis pochodzi z książki Babeczki na słodko.

Składniki:

6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
1/2 filiżanki cukru
4 żółtka dużych jajek
szczypta soli
4 łyżki masła
2 łyżeczki drobno startej skórki z grejpfruta (tylko z kolorowej części)

Jak zrobić:

Sok z owoców, żółtka, cukier i sól podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż płyn stanie się na tyle gęsty, że będzie oblepiać łyżkę. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo powstaną grudki. Po zdjęciu masy z ognia dodajemy masło (po łyżce) i mieszamy, aż się rozpuści. Przez sitko przeciskamy masę do miski. Na końcu dodajemy skórkę z grejpfruta, mieszamy. Masę owijamy folią spożywczą (należy przycisnąć ją do powierzchni kremu, aby zapobiec powstawaniu skorupki) i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s