Deser bananowy / Banana dessert


Największą zaletą tego deseru jest chyba wygląd. Ale smak też jest nie gorszy, a samo wykonanie jest naprawdę proste. Jeśli chodzi o ilość cukru pudru, to należy samemu próbować, aby smakowało. Mnie ten deser się bardzo spodobał i myślę, że jeśli nadarzy się okazja, to zrobię go jeszcze raz…

Składniki (na 5 porcji):

250 ml serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
4 banany
ok. 3-4 łyżki cukru pudru
1-1,5 łyżki kakao
10 herbatników

Jak zrobić?

Banany obieramy. 3 rozdrabniamy blenderem. Dodajemy mascarpone i 2 łyżki cukru pudru i miksujemy.  Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao (plus ewentualnie jeszcze odrobiną cukru pudru). 1 banana kroimy na plasterki.  Herbatniki kruszymy. Do pięciu szklanek nakładamy kolejno: herbatniki, jasną masę, herbatniki, ciemną masę. Wkładamy do lodówki i w między czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec dodając 1-2 łyżki cukru pudru.  Bitą śmietanę wykładamy na wierzch deseru i ozdabiamy odrobiną kakao.
Reklamy

One thought on “Deser bananowy / Banana dessert

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s