Kruche ciasteczka czarno-białe / Black and white brittle cookies


Ciasteczka czarno białe… a w zasadzie brązowo-beżowe, ale to to już nie brzmi tak dobrze : ) Ciasteczka te fajnie smakują, ale oczywiście jest to zwyczajne ciasto kruche w dwóch kolorach, więc raczej w kwestii smaku nie ma co liczyć na wiele. Jednak pod względem wyglądu bardzo mi się spodobały…

Składniki (około 80 szt.):

750 g mąki
375 g masła
300 g cukru pudru
3 łyżki rumu
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1 białko

Jak zrobić?

Z mąki, masła, cukru pudru, soli, rumu, żółtka i śmietany zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, mleko i cynamon. Wyrabiamy. Obie części zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i tworzymy:

– paski (200 g jasnego i 200 g ciemnego ciasta)

Oba kawałki rozwałkowujemy na prostokąty 15 x 20 cm (ok. 0,5 cm grubości). Tniemy na paski o szerokości 5 cm wzdłuż dłuższego boku (razem powinno wyjść 6 pasków), smarujemy je białkiem i układamy na zmianę jasne i ciemne. Odkładamy znowu do lodówki owinięte w folię spożywczą.

-szachownice (300 g jasnego i 300 g ciemnego ciasta)

Oba kawałki rozwałkowujemy na prostokąty 10 x 20 cm. Tniemy na paski szerokości 1,5 cm wzdłuż dłuższego boku. Układamy obok siebie trzy paski: jasny, ciemny, jasny. Potem układamy ciemny, jasny, ciemny. I jeszcze raz tak jak na początku. Wszystkie łączenia smarujemy białkiem!

Szachownice można też zrobić w inny sposób. Układamy biały i ciemny pasek obok siebie. Potem na odwrót ciemny, jasny i jeszcze raz tak jak na początku. Resztka czarnego przyda się do ślimaczków, a biały rozwałkowujemy i owijamy w niego naszą szachownicę. Chowamy znowu do lodówki owinięte w folię spożywczą.

– ślimaczek (pozostałe ciasta)

Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na prostokąty grubości 0,5 cm (tak, aby były mniej więcej tej samej długości). Układamy jeden na drugim i zwijamy zaczynając od krótszego boku. Wkładamy do lodówki.

 

Wszystkie bloki z ciasta powinny się chłodzić około 2 godzin. Ja po 1,5 godziny włożyłam je jeszcze na 30 minut do zamrażalnika, aby lepiej zachowały kształty przy krojeniu.

Po wyjęciu ciast z lodówki (najlepiej zrobić to po kolei), kroimy je na ciasteczka grubości około 0,5 cm. i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego : )
Reklamy

2 thoughts on “Kruche ciasteczka czarno-białe / Black and white brittle cookies

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s