Puree z dyni / pumpkin puree


Myślę, że przygotowanie tego puree nie powinno nikomu sprawić większych kłopotów. Jeszcze niedawno nie pomyślałabym, że dynia stanie się jednym z moich ulubionych składników, ale teraz wiem, że kolejną kupioną dynię również przerobię na puree :) Naprawdę polecam zrobić, a potem spróbować jakiegoś wypieku z dynią : )

Składniki (a raczej składnik):

dowolna ilość dyni

Jak zrobić?

1. Dynię kroimy na pół i oczyszczamy z pestek.  Kroimy jeszcze na mniejsze kawałki (np. półksiężyce) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około godzinę (widelec powinien łatwo wbijać się w dynię).

2. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę* i  dokładnie rozdrabniamy blenderem.

Przechowywanie:
Można zapakować do woreczków i zamrozić lub, jeśli będziemy używać w ciągu kilku dni, schować do lodówki.

*Skórkę można zdjąć jeszcze przed pieczeniem, ale jest to trudniejsze…

Moje propozycje wypieków:
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s