Kisiel wiśniowy / Cherry jelly


Mniam… Duuuuuużo lepszy od tego z torebki. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Idealny na zimowy wieczorek. Przepyszny również z malinami albo dowolnie wybranymi innymi owocami, choć ja chyba i tak wybieram wiśnie… Szczerze mówiąc, ja niezbyt kieruję się przepisem i zwykle kisiel robię „na oko”. Polecam : )

Składniki*:

2 szklanki wiśni
2 szklanki wody
ok. 3 łyżek cukru (lub więcej, do smaku)
3 płaskie łyżeczki skrobi

Jak zrobić?

Wiśnie, wodę (zostawiamy odrobinę do rozpuszczenia skrobi) i cukier gotujemy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie skrobię. Zagotowujemy cały czas mieszając. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, możemy rozpuścić jeszcze pół łyżeczki skrobi i dodać do kisielu.
Smacznego : )
Reklamy

One thought on “Kisiel wiśniowy / Cherry jelly

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s