Sernik z wiśniami / Cheesecake with cherries


Bardzo dobry sernik, chociaż dość pracochłonny. Najbardziej nie lubię mielenia twarogu :( Ale warto się poświęcić dla tak dobrego efektu…

Składniki:

300 g masła
500 g mąki + 2 łyżki do oprószenia wiśni
450 g cukru
5 łyżek mielonych migdałów
po 10 łyżek: mleka, śmietanki 36%
2  żółtka
szczypta cynamonu
500 g wiśni
1 kg zmielonego twarogu
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
6 jajek

Jak zrobić?

1. Ciasto. Roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, 250 g cukru, cynamon i migdały. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem. Dalej mieszając wlewamy masło. Wyrabiamy ciasto, aż nie będzie grudek.

2. Masa twarogowa. Do miski wkładamy zmielony twaróg. Dodajemy mleko, śmietankę, cukier waniliowy resztę cukru, budyń i jajka. Ucieramy na jednolitą masę (najlepiej robić to w makutrze).

3. Wiśnie oprószamy mąką. Tortownicę (ja użyłam 28 cm) smarujemy tłuszczem, spód wykładamy papierem. 1/3 ciasta zostawiamy na kruszonkę, a 2/3 wylepiamy tortownicę. Zalewamy twarogiem i umieszczamy na nim wiśnie, lekko wciskając w masę.

4. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C, następnie wyjmujemy i posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze 30 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Reklamy

One thought on “Sernik z wiśniami / Cheesecake with cherries

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s