Strucla makowa / Poppy strudel


 

Składniki:

1/2 kg mąki
200 ml mleka
50 g świeżych drożdży
150 g cukru
7 żółtek
120 g masła
ok. 700 g masy makowej
skórka pomarańczowa kandyzowana (do dekoracji)
10-15 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

odrobina wody (ok. 2 łyżki)

Jak zrobić?

Włączamy piekarnik na 35 stopni.

1. Zagotowujemy mleko. Dodajemy 80 g mąki (po trochu) i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Troszkę studzimy, a następnie dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i wkładamy do piekarnika na około 25 minut. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Rozpuszczamy masło.

2. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wkładamy do miski miksera. Dodajemy ubite żółtka i wyrabiamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę. Dodajemy lekko ostudzone masło i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjmujemy ciasto z miksera i wyrabiamy na blacie. Można odrobinę podsypać mąką. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i znowu wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.

3. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (ja podzieliłam ciasto na dwie części i zrobiłam dwie mniejsze strucle, przekładamy na pergamin i wykładamy masę makową. Zwijamy w rulon i podwijamy końce pod spód. Ciasto zawijamy w pergamin (musi mieć trochę luzu, aby spokojnie urosło) i wkładamy o piekarnika na 15 minut. Następnie pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

4. Ciasto po ostygnięciu polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i odrobiną wody) i dekorujemy skórką pomarańczową.

Smacznego :-)
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s